Święto Dziękczynienia to czas na indyka po amerykańsku. Pieczenie całego indyka to duże wyzwanie, ponieważ indyk to chude mięso i może nam wyjść za suche. Ale jesli go dobrze zrobimy, to czeka nas świetna uczta.
Po rozmrożeniu,łyżką oczyszczamy od środka,suszymy a potem nacieramy dokładnie solą,pieprzem oraz ziołami jak wewnątrz tak i na zewnątrz,odstawiając na godzinę.
Do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika wkładamy indyka do bretfanki posmarowanej masłem i pieczemy przez około 4 godziny podlewając wodą i obracając indykiem aby się równo zarumienił.
W czasie pieczenia szykujemy farsz:na stopione masło w patelni dodajemy pokrojoną cebulę i seler do zeszklenia dodając grzanki i podlewając rosołem.Całość dusimy przez chwilę doprawiając do smaku przyprawami,można dodać,rodzynki,orzechy,bazylię,szałwię i własne dodatki,podduszamy przez chwilę by seler zmiękł.
Gdy indyk już jest upieczony a mięso miękkie,wyciągamy indyka nadziewając farszem od środka,następnie dopiekamy jeszcze przez kwadrans.Podajemy w całości na półmisku.
Poradnik Jak zrobić indyka pieczonego po amerykańsku skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!