Smak herbaty posiada szerokie spektrum, w zależności od kraju i tradycji jest to napój narodowy pity i przygotowany na różne sposoby. Zobaczymy jaka jest po turecku.
Herbata turecka rośnie w rejonie Rize - ma swój aromat i specyficzny smak.
Potrzebujemy dwa imbryki jeden większy od drugiego,do mniejszego dajemy herbatę Rizę i kładziemy na większy imbryk zalany wodą który podgrzewamy na słabym ogniu przez dłuższy czas.
Gdy woda w dolnym imbryku wrze,dolewamy wodę do liści w górnym mniejszym imbryku,po wygotowaniu wody w dolnym większym imbryku dolewamy wodę po raz drugi.
Kubek zalewamy do połowy naparem z górnego imbryka dolewając wodę z drugiego większego dodając 2 kostki cukru. Tradycyjnie powinno podawać się w małych szklankach, rozlewając dla kilku osób, smakuje przez okres około 2 godzin.
Poradnik Jak zrobić herbatę inną niż wszystkie - przepis na herbatę po turecku skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!