Mało co tak wspaniale rozgrzewa w chłodne, zimowe wieczory jak grzane piwo czy wino. Jeżeli wydaje ci się, że możesz je spróbować jedynie w knajpie czy restauracji- jesteś w błędzie. Przeczytaj poniższą poradę, a dowiesz się, że każdy może zrobić grzańca w domowym zaciszu.
Podgrzewając wino lub piwo, uważaj, abyś go nie zagotował! Dlatego nie rób tego w mikrofalówce, lecz w garnku.
Do grzanego piwa najlepiej używaj odmiany jasnej, a grzane wino rób z gatunku półwytrawnego.
Do grzanego wina możesz dodać miód, plasterki pomarańczy, kardamon oraz gotową mieszankę przypraw do piernika. Możesz je także wzmocnić odrobiną rumu lub brandy.
Z grzanym piwem bardzo dobrze smakują plasterki cytryny, miód, cynamon oraz gałka muszkatołowa.
Jeżeli chcesz, aby twój grzaniec na dłużej zachował wysoką temperaturę, na wierzch połóż ubitą z białek pianę.
Poradnik Jak zrobić grzane piwo lub wino skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!