Jak zrobić golonkę po bawarsku

Jak zrobić golonkę po bawarsku

Golonka to bardzo smaczne i treściwe danie które można podawać podczas biesiadowania przy piwku.

Krok 1

 Golonkę myjemy w gorącej wodzie pozostawiamy do osuszenia,następnie nacinamy skórkę w romby,nacierając solą i pieprzem.

Krok 2

Do rozgrzanej brytfanki z tłuszczem wkładamy golonkę obsmażając ją w trakcie podlewamy wodą.

Krok 3

Cebulę dzielimy na połowę,jedną część faszerujemy goździkami a drugą liściem laurowym i jałowcem.Dodajemy to do bretfanki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na około 2 godziny.

Krok 4

W czasie pieczenia golonki do bretfanki dolewamy wodę aby zapobiec przypaleniu,po godzinie polewamy pieczeń piwem co spowoduje powstanie chrupiącej skórki.

Krok 5

Upieczoną golonkę wykładamy na talerz,sos który pozostał po golonce podlewamy wodą,gotujemy,przecedzamy i podajemy z kwaszoną kapustą,kluchami na parze i piwem.

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak przyrządzić grillowaną karkówkę w piwie

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić golonkę po bawarsku skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!