Golonka to bardzo smaczne i treściwe danie które można podawać podczas biesiadowania przy piwku.
Golonkę myjemy w gorącej wodzie pozostawiamy do osuszenia,następnie nacinamy skórkę w romby,nacierając solą i pieprzem.
Do rozgrzanej brytfanki z tłuszczem wkładamy golonkę obsmażając ją w trakcie podlewamy wodą.
Cebulę dzielimy na połowę,jedną część faszerujemy goździkami a drugą liściem laurowym i jałowcem.Dodajemy to do bretfanki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na około 2 godziny.
W czasie pieczenia golonki do bretfanki dolewamy wodę aby zapobiec przypaleniu,po godzinie polewamy pieczeń piwem co spowoduje powstanie chrupiącej skórki.
Upieczoną golonkę wykładamy na talerz,sos który pozostał po golonce podlewamy wodą,gotujemy,przecedzamy i podajemy z kwaszoną kapustą,kluchami na parze i piwem.
Poradnik Jak zrobić golonkę po bawarsku skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!