Będziemy pokazywać jak wykonać gęś w sosie. Tym razem będzie to aromatyczny sos czosnkowo śmietankowy
Opłukaną gęś nacieramy utartym czosnkiem, solimy oraz posypujemy pieprzem, odstawiając na kilka godzin do lodówki
Po schłodzeniu gęsi wkładamy ją do wrzącej wody z dodatkiem czosnku i gotujemy przez 1 godzinę na małym ogniu.
Po godzinie ugotowaną gęś wyciągamy z wody umieszczając ją na bretfannie polewając zebranym tłuszczem z powstałego rosołu.Do rozgrzanego piekarnika wkładamy gęś piekąc na miękko.
Przygotowujemy zasmażkę dodając roztarty czosnek,śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem i zagotować.
Gorące porcje gęsi ułożyć na półmisku, polać sosem, przybrać umytą zieloną pietruszką. Podawać z ziemniakami z wody, kluskami i surówką z warzyw mieszanych.Gęś kroimy na porcje układając na talerzu polewając sosem,można posypać pokrojoną pietruszką.
Poradnik Jak zrobić gęś w sosie czosnkowo-śmietanowym skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!