Dzisiaj polecamy gęś z jabłkami, która będzie soczyście wystawnym i ekskluzywnym daniem.
Musimy zostawić gęś na noc w wodzie. Dzięki temu będzie soczysta, nasiąknie wodą. Rano wyjmujemy gęś z wody, wycieramy dokładnie i dokładnie nacieramy solą i majerankiem. Najlepiej na zewnątrz i w środku. Odstawiamy.
Jabłka trzeba obrać i następnie pokroić. Jabłkami dokładnie nadziewamy środek gęsi lekko wciskając.
Przekładamy gęś do natłuszczonej brytfanny. Pozostałe jabłka układamy dookoła mięsa. Brytfannę podlewamy wodą – 2 szklankami i przykrywamy.
Pieczemy w temperaturze – 200 st. C przez pierwszą godzinę, potem zmniejszamy do180 st. C przez następne 1,5 godziny. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy aż skórka się zarumieni.
Długość pieczenia jest uzależniona od wielkości i jakości mięsa. dlatego trzeba kontrolować, co dzieje się w piekarniku. Co jakiś czas można polewać gęś sosem, by nie wyschła, należy co jakiś czas dolewać wody do sosu.
Poradnik Jak zrobić gęś pieczoną z jabłkami skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!