Gęś duszona z warzywami to jeden ze sposobów przygotowania gęsiny, która trochę jest już zapominana w naszym kraju.
Gęś podzielić na porcje, natrzeć solą, oprószyć mąką, obsmażyć na rozgrzanym smalcu. Następnie w niewielkiej ilości wody i dusić pod przykryciem.Warzywa -marchew, pietruszka, seler zetrzeć na tarce o dużych otworach. por przekroić wzdłuż i pokrajać w półplastry, fasolę szparagową pokrajać w kawałki. Warzywa zalać niewielką ilością wrzącej osolonej wody, dodać masło roślinne i poddusić przez 10-15 min.
Gdy gęś jest prawie miękka, dodać podduszone warzywa i dusić do zarumienienia
Podawać z ziemniakami, kopytkami, makaronem lub surówkami z warzyw.
Poradnik Jak zrobić gęś duszoną z warzywami skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!