Jak wiadomo, istnieje wiele rodzajów naleśników. Co kraj, to obyczaj i inna nazwa. Poniżej opiszę naleśniki galette, pochodzące z Francji, a dokładniej z Bretanii i Normandii. Ich głównym składnikiem jest mąka gryczana oraz pikantny farsz.
Wbij do miski jaja i dodaj do nich szczyptę soli. Całość rozbij za pomocą trzepaczki.
Cały czas mieszając, dodawaj do jajek naprzemiennie mąkę i wodę.
Nie przestając mieszać, dolej do wszystkich składników roztopione masło.
Odstaw ciasto na bok na pół godziny i po tym czasie smaż je na rozgrzanej patelni w taki sam sposób jak zwykłe naleśniki.
Naleśniki wysmaruj dowolny farszem. Przykładowo, może to być szynka, ser żółty, ser pleśniowy, dowolne warzywa czy gęsty gulasz. Po tym, raz jeszcze delikatnie podgrzej placek i smacznego!
Poradnik Jak zrobić galette skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!