Frytki przywędrowały do nas zza Oceanu, gdzie spożywane są wręcz w masowych ilościach. Jednak Europa powoli dorównuje Stanom Zjednoczonym. W sklepach znajdziemy ogromny wybór tych mrożonych, pokrojonych kawałków ziemniaków, ale wiadomo, że lepiej smakują wykonane własnoręcznie i ze świeżych warzyw.
Obierz i umyj ziemniaki, a następnie wytnij z nich kształty, przypominające frytki.
Frytki nie mogą być zbyt grube, ponieważ nastąpi duże prawdopodobieństwo, że spalą się od zewnątrz, a w środku będą surowe.
Do garna wlej sporą ilość oleju. Naczynie postaw na ogniu i poczekaj, aż tłuszcz się rozgrzeje.
Wrzuć do oleju jedną frytkę. Jeżeli będzie charakterystycznie skwierczała, oznacza to, iż olej ma już odpowiednią temperaturę.
Smaż po 2-3 garście frytek pod przykryciem. Większa ilość spowoduje, że będą one po prostu niesmaczne.
Jeżeli chcesz sprawdzić czy frytki są gotowe, najzwyczajniej na świecie wyjmij jedną i spróbuj.
Usmażone frytki połóż na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Poradnik Jak zrobić frytki w domu skomentowało 1 osób.