Croissanty to specjał kuchni francuskiej. Niemal każde śniadanie u typowego mieszkańca Francji składa się właśnie z tych rogalików. Mogą być z dżemem, marmoladą i innymi dodatkami. Charakteryzują się swoją kruchością i puszystością wewnątrz, a swoim smakiem oczarują nawet największego sceptyka.
Dodaj do mąki sól i wsyp całość na stolnicę. Następnie wydrąż w niej na środku dziurkę.
Do wydrążonej dziury przełóż miękkie (w temp. pokojowej) kawałki masła.
Wodę połącz z octem i dodawaj stopniowo płyn do mąki z masłem, którą będziesz wyrabiać na jednolite ciasto. Powinno ono odrywać się od rąk.
Rozwałkuj przygotowane ciasto dosyć cienko, a po tym złóż je na 4 warstwy i ponownie rozwałkuj. Powtórz tę czynność raz jeszcze. Teraz włóż ciasto na 15 minut do lodówki.
Po wyciągnięciu ciasta, rozwałkuj je na duży prostokąt, który następnie podzielisz na 6 kwadratów. Kwadraty przekroisz po przekątnej i dzięki temu powstanie 12 trójkątów.
Na każdy trójkąt połóż dowolny dodatek np. dżem, marmoladę czy krem czekoladowy i zwiń w rogalik.
Rogaliki przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Odstaw je na 15 minut. Po tym czasie posmaruj każdy z rogalików roztrzepanym jajkiem.
Croissanty piecz w temperaturze 220 stopni Celsjusza do czasu, aż uzyskają piękny, złoty kolor.
Dla zabieganych i leniwych osób: w niemal każdym sklepie możesz dostać gotowe ciasto francuskie. Wystarczy je dobrze rozmrozić, a następnie postępować zgodnie z zaleceniami producenta.
SMACZNEGO!
Poradnik Jak zrobić francuskie rogaliki skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!