Bardzo dobra zupa cebulowa - rozgrzewająca. Obecnie mocno reklamowana w TV. Ale własny wykonanie będzie lepsze niż danie z torebki
Jest rozgrzewająca a duża ilość cebuli wzmacnia nasz organizm. Od wieków cebulę uważano za skuteczny lek przeciwko wielu dolegliwościom: sokiem leczono katar i uporczywy kaszel, spożywaniem cebuli starano się obniżyć ciśnienie. Dlatego też to jedno z najbardziej wartościowych warzyw , powinno często znajdować się na naszych stołach.Bulion zagotować. Cebule pokroić na cienkie plastry. W garnku rozgrzać tłuszcz, wrzucić pokrojone cebule, zarumienić, dodać ziele angielskie, pieprz, listek laurowy, następnie wlać podgrzany bulion, dosolić do smaku i gotować pod przykryciem 20 minut.
- ugotowaną cebulową rozlać do talerzy i podawać z pszennym pieczywem,
- zupę wlać do żaroodpornych miseczek na miseczkę kładziemy kromkę pszennego, wcześniej podpieczonego chleba, posypanego tartym żółtym serem i trzymamy w piekarniku do rozpuszczenia się sera,
- zupę możemy podawać zmiksowaną w garnku, rozlewając do talerzy, posypując pszennymi grzankami.
Grzanki do zupy cebulowej można przygotować z pszennego pieczywa (może być tostowe), którego kromki kroi się w kostkę i powoli się smaży na patelni z niewielką ilością oleju.
dodatkiem do zupy cebulowej mogą być tosty z pszennego lub pełnoziarnistego pieczywa nadziane plastrami żółtego sera.
Poradnik Jak zrobić francuską zupę cebulową skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!