Bardzo ciekawy sposób spożywania żółtego sera.
Fondue to sposób podania stopionego żółtego sera. Umieszczamy go w wysokim naczyniu, ustawionym nad płomieniem, często małymi świeczkami zwanymi podgrzewaczami. W ciągle ciepłym stopionym serze macza się mięso, pieczywo bądź warzywa nadziane na specjalne podłużne widelce.Wszystkie sery umieścić w naczyniu, dolać wino i podgrzewać, aż sery będą płynną masą. Dodać wtedy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z Kirszem (białą wiśniową wódką), doprawić pieprzem i wymieszać.
Warzywa lub pokrojone pieczywo nadziewać na widelce, moczyć w ciepłej serowej masie i od razu jeść.
Poradnik Jak zrobić fondue serowe skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!