Bardzo dobry chleb domowego wypieku. Ogólnie włoskie pieczywo nie należy do najlepszych ale ten przepis im wyszedł
Focaccia to rodzaj drożdżowego pieczywa, popularnego we włoskiej kuchni. Od pizzy różni ją sposób przygotowywania oraz podawania. Jest jedną z ulubionych włoskich przekąsek, podawanych przed daniem głównym lub potrawą na śniadanie .Do kubka wlać 60 ml ciepłej wody, dodać 2 łyżki mąki, cukier i drożdże rozetrzeć na gładka pastę, odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut pod przykryciem.
Po tym czasie dodać do miski mąkę, soli, 1 łyżkę oliwy, 100 ml ciepłej wody i wyrośnięte drożdże.
Zagnieść w misce składniki, przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i zagnieść ciasto w kulę.
Przełożyć na blaszkę do ciasta i rękami naciskając rozmieścić ciasto w całej blaszce .
Następnie odstawić przykryte w ciepłe miejsce na 1,5 godziny i powsadzać w równych odstępach oliwki wymieszane z łyżką oliwy.
Przykryć z powrotem i trzymać w ciepłym miejscu jeszcze 30-45 minut i posmarować ciasto obficie oliwą z oliwek, posypując grubą solą i ziołami.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 stopni C i piec przez 15-20 minut, aż się zrumieni. Po wyjęciu pokroić w kliny i podawać z oliwą z oliwek lub sałatą z sosem winegret.
W celu urozmaicenia focacci można umieścić ją w mniejszej blaszce tak, by wyrosła grubsza lub zamiast oliwek dodać plasterki koktajlowych pomidorów, paprykę ,cukinią, cebulą, a nawet plasterkami ziemniaków. Mocno wyrośniętą kroi się wzdłuż na dwie kromki i przekłada warzywami, plasterkami szynki, wędliny czy sera i jest pyszną, pożywną kanapką.
Poradnik Jak zrobić focaccia - przepis na włoski chleb skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!