Coś po warszawsku - flaki wołowe. Mocno rozgrzewające danie, które jest już z nami od wielu, wielu lat. Flaczki po warszawsku i sposób ich przygotowania
l kg flaków wołowych oczyścić, umyć, namoczyć w zimnej wodzie na 2 godziny
Następnie po wyciągnięciu zalać wrzącą wodą, gotować 10 minut, odcedzić, opłukać, zalać ponownie zimną wodą i gotować około 4 godzin.
Flaki opłukać i pokroić w paseczki, włożyć do wywaru razem z podsmażonymi warzywami oraz przyprawami, chwilę pogotować.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, wsypać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z flakami, gotować 3—4 minuty, doprawić do smaku.
Przed podaniem polać zrumienioną bułką tartą wymieszaną z rozpuszczonym masłem .
Poradnik Jak zrobić flaki wołowe po warszawsku skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!