Gęś faszerowana zyskuje coraz większą popularność w Polsce, więc spróbujmy ją upiec. Co prawda gęś ciężko dostać, ale jeśli już ją znajdziemy, to musimy po prostu zaryzykować i ja spróbować przygotować. Danie z gęsi będzie długo zapamiętane przez rodzinę i gości.
Umytą i wypatroszoną gęś nacieramy przyprawami oraz sokiem z cytryny.
Obranymi i pokrojonymi jabłka wraz z rodzynkami,masłem i ziołami faszerujemy przygotowaną gęś
Po zaszyciu wkładamy do bretfanki z tłuszczem i pieczemy obracając i polewając tłuszczem z wodą na złoty kolor.Piekarnik musi być nagrzany do temperatury 180 stopni pieczemy aż do uzyskania miękkiego mięsa od 2 do 4 godzin w zależności od wielkości gęsi.
Po wyciągnięciu podajemy wg.uznania z ziemniakami,ryżem pieczywem czy surówkami.
Poradnik Jak zrobić faszerowaną gęś skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!