Każdy może zrobić domowy majonez, wymaga to trochę cierpliwości i dokładności. W zasadzie nie jest to aż tak skomplikowane ale ponoć trening czyni mistrza a na przyszłość jak znalazł.
Do naczynia z miksera wbijamy w zależności 1 lub 2 żółtka, dodając szczyptę soli i ubijamy na najniższych obrotach (końcówkami do ubijania piany )dodając cienką strużką olej.
Gdy masa zacznie gęstnieć zwiększamy obroty i ilość wlewanego oleju. Po uzyskaniu gęstej(sztywnej konsystencji) dodajemy kolejne żółtko w zależności od ilości potrzebnego majonezu powtarzając tą czynność.
Do uzyskanej masy dodajemy odrobinę octu lub soku cytrynowego, cukier, sól. Dla uzyskania żądanej konsystencji możemy dodać łyżkę wrzątku mieszając.
Poradnik Jak zrobić domowy majonez skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!