Jednym ze sposobów przyrządzenia barszczu jest ugotowanie go na rosole. Nie jest to zbyt skomplikowane, dlatego też do zrobienia dla każdego amatora kuchennego. Przeczytaj, a sam się przekonasz, że nie ma w tym nic trudnego. Zupa jest oczywiście nieodzownym elementem na wigilijnym stole!
Umyj, obierz i zetrzyj na grubej tarce buraki. Zalej warzywa wrzątkiem, dodaj odrobinę soku z cytryny, zagotuj kilkakrotnie i odstaw do ostygnięcia.
Gdy buraki wystygną, odcedź je i odciśnij.
Wypłucz mięso, zalej je wodą, posól, popieprz i ugotuj wywar. Kiedy będzie się gotować, dodaj do niego oczyszczoną i pokrojoną w kawałki włoszczyznę. Dogotuj wywar, a na koniec odcedź go.
Połącz przygotowane wywary z mięsa oraz buraków. Do smaku dodaj zakwas burakowy, sól, pieprz i czosnek.
Przed podaniem zbierz z powierzchni barszczu tłuszcz.
Uszka lub paszteciki zalej zupą. SMACZNEGO!
Poradnik Jak zrobić czysty barszcz na rosole skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!