Do XVI wieku curry była spotykana tylko i wyłącznie w Indiach. Do Europy przywędrowała dzięki angielskim kolonistom. Dania Curry nie od razu stały się tak popularne jak teraz. Jednak z biegiem czasu zyskiwały rzeszę fanów. Jednym ze znanych przepisów jest przyrządzenie Curry z mielonego mięsa wieprzowego. Już dzisiaj możesz zrobić je samodzielnie w domu!
Pokrój obraną cebulę w kostkę, a obraną marchewkę zetrzyj na grubej tarce.
Rozgrzej tłuszcz na patelni i podsmaż na nim warzywa, a następnie dodaj do nich mięso mielone. Wszystko smaż około 6 minut.
W międzyczasie sparz pomidory, obierz je ze skórki, pokrój w kostkę i także wrzuć na patelnię.
Do wszystkich składników wlej pół szklanki wody oraz sparzone we wrzątku rodzynki.
Całość duś około pół godziny. Dodaj soli i ewentualnie pieprzu do smaku.
Pod sam koniec wsyp do dania curry i dokładnie wszystko wymieszaj.
Potrawę podawaj z sypkim ryżem, przyozdobioną posiekanym koperkiem lub pietruszką.
Poradnik Jak zrobić Curry z mięsa mielonego skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!