Złota, polska jesień wielu z nas kojarzy się z różnokolorowymi liśćmi, szeleszczącymi pod nogami, innym ze zmienną aurą pogodową, a mi kojarzy się z pysznymi, aromatycznymi i słodkimi śliwkami. Jak można je wykorzystać? Jednym z lepszych sposobów jest ciasto drożdżowe z kruszonką, czyli klasyka wśród ciast. Poniżej znajdziesz na nie przepis.
Pracę rozpocznij od przygotowaniu zaczynu. Ubezpiecz się w naprawdę dużą miskę. Rozetrzyj w niej 5 łyżeczek drożdży w 1/2 szklanki letniego mleka. Dosyp do tego 1/2 szklanki mąki i 1/2 łyżeczki cukru.
Wszystkie składniki wymieszaj rękoma, aż powstanie jednolita masa, przykryj ją ściereczką i odstaw na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po godzinie, delikatnie zagnieć zaczyn i dodaj do niego: 1/2 szklanki letniego mleka, 1/2 szklanki cukru, aromat waniliowy, masło, jajka, 3 szklanki mąki i szczyptę soli. Wszystko ponownie mieszamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Ciasto musi praktycznie podwoić swoją objętość!
W międzyczasie wyłóż formę do ciasta papierem do pieczenia, a kiedy ciasto odpowiednio wyrośnie- przełóż je do blaszki. Na całej powierzchni ciasta poukłdaj śliwki.
Połącz ze sobą szklankę mąki, pół szklanki cukru, pół kostki roztopionego masła, pól saszetki cukru waniliowego oraz pół łyżeczki cynamonu. Całość uformuj tak, aby powstały grudki. Wstaw kruszonkę na około 15 minut do lodówki, a w tym czasie ciasto ponownie urośnie.
Posyp śliwki kruszonką i piecz całość w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 minut.
Poradnik Jak zrobić ciasto drożdżowe ze śliwkami skomentowało 1 osób.