Rabarbar jest owocem sezonowym o lekko kwaskowatym smaku. Podczas letnich miesięcy, króluje i triumfuje jako składnik wielu przetworów np. dżemów, kompotów, konfitur czy musów. Jego charakterystyczny smak świetnie komponuje się z wszelkimi słodkimi produktami. Dlatego właśnie tak świetnie smakuje z cieście drożdżowym z kruszonką.
- 1,5 szklanki mąki
- 100 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki oleju (słonecznikowego)
Ciasto warto zacząć właśnie od kruszonki. Wystarczy, że wymieszasz wszystkie powyższe składniki, a następnie rozdrobnisz je na mniejsze kuleczki/grudki i na czas przygotowywania ciasta, włożysz kruszonkę do lodówki.
Roztop na małym ogniu masło i pozostaw do ostygnięcia.
Rozrób drożdże z mlekiem. Dodaj do tego 2 łyżeczki cukru, wymieszaj całość, przykryj ściereczka i postaw na 15 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Przygotuj dużą miskę. Wsyp do niej przesianą wcześniej mąkę, szczyptę soli i ubite z 2 łyżeczkami cukru jaja. Do tego dosyp jeszcze pozostałą część cukru, cukier waniliowy i wlej do wszystkiego rozrobione wcześniej drożdże.
Dokładnie zmiksuj wszystko.
Do miski wlej także rozpuszczone wcześniej masło. Miksuj całość, aby ciasto miało jednolitą konsystencję. Ponownie przykryj miskę i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.
W między czasie obierz i pokrój rabarbar, a formę wyłóż papierem do pieczenia.
Jeżeli ciasto odpowiednio urosło, przełóż je do blaszki. Następnie połóż na całej jego powierzchni rabarbar, posyp całość cynamonem i przygotowaną na samym początku kruszonką. Kolejny raz odstaw ciasto na bok na 25 minut, aby urosło.
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza i w takiej temperaturze piecz ciasto przez mniej więcej 50 minut.
Ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub lukrem. SMACZNEGO!
Poradnik Jak zrobić ciasto drożdżowe z rabarbarem skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!