Ciasto bananowe, czyli inaczej banana bread wygląda jak bochenek chleba. Jednakże smakuje bananowo! Jest soczyste, pulchne, mokre, wyrośnięte, słodkie i bardzo oryginalne w smaku. Potrzebujesz do niego dojrzałych bananów, które dadzą mu bardzo intensywny smak. Przeczytaj, jak przygotować takie ciacho.
Obierz banany ze skórki i rozgnieć je widelcem.
Wymieszaj ze sobą mąkę (wcześniej ją przesiej), szczyptę soli i proszek do pieczenia.
Pokrój orzechy na dość spore kawałki.
Masło zmiksuj z cukrem i cały czas mieszając składniki, dodawaj stopniowo dobrze roztrzepane jaja. Do tej masy dodawaj po kolei mąkę, rozgniecione banany i orzechy i całość delikatnie wymieszaj.
Wysmaruj formę (najlepiej keksówkę) tłuszczem, posyp bułką tartą i przełóż do niej przygotowaną masę.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a następnie wstaw do niego formę z ciastem i piecz w tej temperaturze przez 65-70 minut.
Po wyjęciu z piekarnika, posyp ciasto cukrem pudrem. Miłej degustacji!
Poradnik Jak zrobić ciasto bananowe skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!