Jak zrobić ciasto bananowe

Jak zrobić ciasto bananowe

Ciasto bananowe, czyli inaczej banana bread wygląda jak bochenek chleba. Jednakże smakuje bananowo! Jest soczyste, pulchne, mokre, wyrośnięte, słodkie i bardzo oryginalne w smaku. Potrzebujesz do niego dojrzałych bananów, które dadzą mu bardzo intensywny smak. Przeczytaj, jak przygotować takie ciacho.

Krok 1

Obierz banany ze skórki i rozgnieć je widelcem. 

Krok 2

Wymieszaj ze sobą mąkę (wcześniej ją przesiej), szczyptę soli i proszek do pieczenia

Krok 3

Pokrój orzechy na dość spore kawałki. 

Krok 4

Masło zmiksuj z cukrem i cały czas mieszając składniki, dodawaj stopniowo dobrze roztrzepane jaja. Do tej masy dodawaj po kolei mąkę, rozgniecione banany i orzechy i całość delikatnie wymieszaj. 

Krok 5

Wysmaruj formę (najlepiej keksówkę) tłuszczem, posyp bułką tartą i przełóż do niej przygotowaną masę. 

Krok 6

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a następnie wstaw do niego formę z ciastem i piecz w tej temperaturze przez 65-70 minut

Krok 7

Po wyjęciu z piekarnika, posyp ciasto cukrem pudrem. Miłej degustacji!

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić ciasto bananowe

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić ciasto bananowe skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!