Poniżej podam przepis na świetny deser, którym możesz uraczyć swoich gości. Składa się z kaszy manny i dyni, czyli genialnie komponującego się połączenia. Kasza manna kojarzy się z dzieciństwem, a dynia zbliża nas do natury. Sam spróbuj!
Formę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą.
Umyj dynię, obierz, usuń wszystkie pestki, opłucz ją i pokrój. Następnie zalej ją niewielką ilością wrzącej wody, przez chwilę zagotuj i przetrzyj.
Do dyni dodaj mleko i zagotuj całość. Cały czas mieszając, dodaj stopniowo kaszę manną i zagotuj całość. Po tym, pozostaw do ostudzenia.
Oddziel żółtka od białek. Z białek ubij sztywną pianę.
Do kaszy dodaj żółtka, masło, cukier, skórkę z cytryny, cukier waniliowy i ubite białka. Całość bardzo delikatnie wymieszaj.
Masę włóż do formy i gotuj ją przez jakiś czas. Najlepiej podawać kasze na gorąco, posypaną cukrem pudrem.
Poradnik Jak zrobić budyń z manny i dyni skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!