Botwinka składa się głównie z warzyw sezonowych. Pewnie dlatego jest tak popularna w okresie wiosennym oraz letnim. Charakteryzuje się swoją lekkością, a zarazem intensywnym smakiem. Poniżej przepis na tą wyjątkową zupę.
Opłucz botwinę, a następnie pokrój ją w 3-centymetrowe kawałki.
Botwinę zalej jedną szklanką wywaru z włoszczyzny i duś całość przez około 5-7 minut.
Do garnka dodaj 3/4 całości posiekanej zieleniny. Zalej to prawie całą pozostałością wywaru (zostawić jedynie 3 łyżki na później).
Do wszystkich składników dodaj wywar z buraków oraz mąkę wymieszaną ze śmietaną i pozostawionym wywarem z włoszczyzny.
Całość gotuj jeszcze przez kilka minut.
Do głęboko talerza nałóż przekrojone na pół jajko na twardo, zalej je botwinką i na koniec posyp wszystko zieleniną.
SMACZNEGO!
Poradnik Jak zrobić botwinkę skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!