Jest to popularne amerykańskie ciasto na bazie białej czekolady. Blondies są przeciwieństwem tzw. brownies, czyli ciasta na bazie czarnej, mlecznej czekolady.
Piekarnik nagrzewamy na 190 stopni,w tym czasie 250 g. białej czekolady miksujemy lub grubo siekamy 150 g.rozpuszczamy na parze z masłem.Jajka utrzeć z cukrem oraz ekstraktem waniliowym stopniowo dodając ciepłą rozpuszczoną czekoladę.Większość orzeszków rozmieszczamy na papierze do pieczenia.
Resztę orzeszków wrzucamy do czekoladowej masy do której dodajemy mieszając mąkę,sól i czekoladę posiekaną.Do formy wlewamy przygotowane ciasto wkładając do piekarnika na około 1/2 godziny,nie należy ciasta piec za długo,gotowe ciasto ma włożoną wykałaczkę wilgotną.
Po wyciągnięciu ciasta pozostawiamy do ostygnięcia,podajemy pokrojone w kawałki na zimno.
Poradnik Jak zrobić blondies skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!