Bliny to tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej, białoruskiej i ukraińskiej. Są to drożdżowe placki, podawane na wiele sposobów. Można je przyrządzić na słono, słodko lub ostro. Jak więc je zrobić?
Rozetrzyj drożdże z cukrem w dość sporej misce.
Do miski dodawaj delikatnie, powoli i stopniowo mleko i przesianą wcześniej mąkę. Wymieszaj całość drewnianą łyżką, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu przez godzinę do wyrośnięcia.
Po upływie ponad 60 minut, dodaj do masy roztrzepane jajko oraz roztopione, letnie masło. Całość ponownie bardzo dobrze wymieszaj drewnianą łyżką i znów pozostaw na ponad godzinę do wyrośnięcia.
Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej tłuszcz. Blindy smaż tak jak zwykłe naleśniki i podawaj od razu po zdjęciu z patelni.
Najbardziej popularnymi dodatkami do blinów jest stopione masło, zeszklona na maśle cebula, śledź i drobno pokrojone jaja na twardo.
Poradnik Jak zrobić bliny skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!