Bita śmietana idealnie nadaje się bezpośrednio do spożycia z np. owocami jak i do dekoracji wszelkich deserów. Prosta i szybka w przygotowaniu.
Śmietankę schłodzić gdyż taka najlepiej poddaje się ubiciu
Ochłodzoną śmietanę (im gęstsza tym lepiej) przelej do miseczki
Dodaj cukru pudru i łyżeczkę cukru waniliowego
Jeżeli posiadasz mikser to masz bardzo ułatwiona robotę. Zacznij ubijać od najmniejszej prędkości, jeżeli śmietana zacznie się pienić, włącz obroty na większe. Gdy konsystencja stanie się sztywna i zwarta - gotowe
Aby ubić ręcznie szklankę śmietany będziesz musiał przeznaczyć na to co najmniej 4 minuty energicznej pracy. Początkowo na jej powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki, następnie jej konsystencja stanie się pienista i zacznie zwiększać się jej objętość. Śmietana będzie przechodzić kolejno przez kilka stopni sztywności. Dobrze ubita śmietana nie wypadnie, gdy przechylisz miskę, w której ubijasz, do góry nogami.
Bitą śmietanę podajemy od razu po przygotowaniu lub wstawiamy do lodówki jeśli ma być podana później.
Poradnik Jak zrobić bitą śmietanę skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!