Każdy, kto dba o swoją linię wie, że bardzo ważnym elementem zdrowej diety są sałatki. Przekonanie te może być jednak błędne, kiedy nie potrafimy odróżnić zdrowych i wartościowych składników od tych, które posiadają ogromną dawkę węglowodanów czy cholesterolu. Poniżej zapoznasz się więc z ważnymi zasadami, dotyczącymi sałatek.
Zdrowe, niskokaloryczne oraz długo zapewniające uczucie sytości warzywa i owoce to m. in.: groszek, fasola, cebula, czosnek, marchewka, kiełki, pomidor, soja, soczewica, szczypiorek, młode ziemniaki, ogórek, kalarepa, oliwki, biała kapusta, kalafior, sałata seler naciowy, jabłka i pomarańcze.
Banany, winogrona i kukurydza bardzo szybko sprawią, że znów poczujesz głód.
Sałatka wzbogacona o chude białko zwierzęce jest świetna i wymagana w każdej diecie. Wybieraj więc: grillowaną rybę, tuńczyka w sosie, wędzoną rybę, grillowane piersi z kurczaka, mięso z indyka.
Dużo białka mają także warzywa strączkowe, czyli np. soczewica czy ciecierzyca.
Sosy przygotowuj z takich produktów jak jogurt naturalny, woda, oliwa z oliwek, ocet jabłkowym oraz naturalnie wszelkie zioła. Ograniczaj jednak użycie soli!
Osobom na diecie nie poleca się zbyt dużej ilości węglowodanów, ale jeżeli nie mogą żyć bez makaronu czy ryżu, musza wybierać jego zdrowsze odpowiedniki. Kupuj więc brązowy ryż i pełnoziarnisty makaron.
Poradnik Jak zdrowo robić sałatki skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!