Strogonow to znane i popularne danie w kuchni polskiej. Zazwyczaj mamy okazję go spróbować w restauracji. Jednak możemy spróbować go wykonać w domu.
Mięso dokładnie umyć osuszyć ręcznikiem papierowym,pokroić w cienkie plasterki posypując mąką podsmażyć w większym garnku z małą ilością tłuszczu.
Pokrojoną cebulę zeszklić na maśle w gorącej patelni dodając drobno pokrojone pieczarki dodać to do garnka z mięsem.Następnie dodajemy pokrojone ogórki konserwowe,czerwoną paprykę zalewając bulionem dodając trochę wody,przyprawić łyżką musztardy i przecierem pomidorowym dusząc pod przykryciem do miękkiego mięsa.
Do gotowego dania dodajemy kilka łyżek śmietany tak aby się nie zważyła( na próbę odlewamy do kubka i próbujemy połączyć śmietanę).Podawać w zależności od gustu.
Poradnik Jak wykonać strogonowa skomentowało 1 osób.