Musaka to greckie tradycyjne danie z mielonego mięsa wołowo -wieprzowego, serwowane w barach i restauracjach.
Bakłażany obrać krojąc w średnie plastry,wkładamy do durszlaka i solimy,po godzinie płukamy ze soli i pozostawiamy do wysuszenia.
Na rozgrzanej patelni pokrytej oliwą z oliwek kładziemy plastry bakłażana zarumieniając z obu stron.
Następnie sparzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę,odsączamy przez sitko.Dodajemy pokrojoną cebulę z czosnkiem i szklimy na patelni po wyciągniętych bakłażanach dodając mielone mięso i podsmażamy.
Po 10 min.dodajemy świeże pomidory i koncentrat pomidorowy,pod przykryciem smażymy na wolnym ogniu 20 min.pod koniec przyprawiamy całość do smaku
A teraz sos beszamelowy:Do rondelka dodajemy masło,mąkę cały czas mieszając,po połączeniu się składników dolewamy mleko ciągle mieszając całość zagotowujemy uważając aby się nie przypaliło.
Do zagotowanego sosu dodać połowę porcji startego żółtego sera,doprawić przyprawami.Po lekkim ostygnięciu dodajemy drugą porcję żółtego sera wraz z rozmieszanymi żółtkami,mieszając doprawić do smaku
Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem położyć na przemian bakłażan-mięso a całość polewamy wystudzonym beszamelem
Do piekarnika o temperaturze do 190 st.wkładamy naczynie z musaką zapiekając 10 minut,po wyciągnięciu posypujemy resztą żółtego sera.Pieczemy przez 40 minut do momentu dokładnego roztopienia się sera,po wyciągnięciu kroimy na małe porcje i podajemy jako samodzielne danie.
Poradnik Jak wykonać grecką zapiekankę musakę skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!