Najlepiej czyścić piekarnik i kuchenkę regularnie, jednak w wielu przypadkach jest to wręcz niemożliwe. Brud i osad jest wtedy trudny do wyczyszczenia. Jak się zabrać za taką zaschniętą kuchenkę?
Postaraj się czyścić kuchenkę po każdym użytkowaniu. Dzięki temu unikniesz rozmnażania się na niej bakterii. Jak widzisz- liczy się regularność.
Aby usunąć resztki jedzenia, wytrzyj wilgotną szmatką płytę kuchenki. Szmatkę zanurz w wodzie z octem. Pamiętaj, że możesz wycierać kuchenkę ciepłą, a nie gorącą. W taki sam sposób wyczyść piekarnik.
Wielu z nas często zapomina o okapie. A to przecież właśnie w nim zbiera się sporo tłuszczu. Filtr węglowy, który jest zamontowany wewnątrz urządzenia wymieniaj co dwa, trzy miesiące.
Pamiętaj, że regularnego czyszczenia wymagają także kratki, na których kładziesz garnki na palniku na kuchenkach gazowych. Możesz je myć w zmywarce w lub w wodzie z dodatkiem proszku do prania.
Jeżeli na powierzchni znajdziesz stare i przypalone jedzenie- usuń je za pomocą roztworu wody, octu i sody oczyszczonej. Przygotowaną mieszankę przelej do dozownika ze spryskiwaczem.
Innym sposobem skutecznego wyczyszczenia kuchenki jest posypanie zanieczyszczenia sodą, a następnie polanie octem i odczekanie kilku chwil. Po tym, należy usunąć całość wilgotną szmatką.
Jeżeli podczas gotowania zdarzy się, że wykipi coś z garnka- posyp to solą. Dzięki temu nie przypali się to i będzie łatwiejsze w usunięciu.
Poradnik Jak wyczyścić kuchenkę skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!