Pieczarki to pyszny dodatek do wszelkiego rodzaju dań i potraw. Niestety cena tych zacnych grzybów może odstraszać wielu z nas, zwłaszcza tych, którzy nastawieni są na oszczędzanie. Hodowla pieczarek jest na tyle łatwa, że możemy ją wykonać w domowym zaciszu. Jak uprawiać pieczarki? Tego dowiesz się w poniższym poradniku.
Podczas hodowli pieczarek, najważniejszym czynnikiem jest przygotowanie odpowiedniego miejsca oraz podłoża. Domowa pieczarkarnia powinna być w chłodnym miejscu (może być to np. piwnica). Najlepszą temperaturą dla pieczarek to ok 15-16 stopni. Pamiętaj, aby dobrze wentylować pomieszczenie.
Jeżeli nie wiesz gdzie zakupić grzybnię, możesz poszukać jej w sklepach ogrodniczych lub na serwisach aukcyjnych. Takie podłoże z pewnością spełni swoje zadanie.
Grzybnię, którą uprzednio zakupiliśmy, możemy wstawić do naszej pieczarkarni, pamiętając o systematycznym podlewaniu oraz wentylacji. Grzyby powinny pojawić się już po około 3-4 tygodniach. Grzybnia powinna wystarczyć na około 4 miesięcy, potem z powodzeniem może służyć jako nawóz do roślin doniczkowych.
Poradnik Jak uprawiać pieczarki skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!