Agrest to roślina bardzo powszechna zwłaszcza wśród działkowiczów. Zwłaszcza jej pienna forma cieszy się dużym uznaniem z racji mniejszej ilości zajmowanego miejsca niż w przypadku drzewka owocowego. Owoce agrestu są smaczne i idealnie nadają się do robienia rożnego rodzaju przetworów. Jak uprawiać agrest na własnej działce, zobaczcie sami.
Agrest jest rośliną charakteryzującą się dużą odpornością na niską temperaturę, dlatego może przetrwać mrozy, które nawiedzają nas podczas zimy. Jest również bardzo tolerancyjny na zacienienie, jednak powinniśmy tego względnie unikać, ponieważ wtedy na owocach może pojawić się szara pleśń.
Agrest najbardziej lubi podłoże zawierające dużo humusu. Pod roślinę wykopujemy zagłębienie o głębokości około 40 cm i wsypujemy do niego odrobinę kompostu. Czas, w którym najlepiej sadzić agrest to okres od końca października do końca lipca. Ziemię nawozimy wieloskładnikowymi nawozami mineralnymi o spowolnionym działaniu co znacznie poprawi strukturę biologiczną ziemi. Musimy dostarczyć jej dużej ilości potasu i wapnia.
W zależności od odmiany agrest może mieć pędy sztywne, zniesione, jak i przewieszające się. Formy drzewkowe sadzimy około 80 do 100 cm od ziemi. Formy krzaczaste w rozstawie 1.5 na 2m, formy pienne 1.5 na 1.5m.
Mączniak to choroba, która stanowi największe zagrożenie dla naszego drzewka agrestowego. Powodują ją pasożytnicze grzyby, a rozpoznanie choroby odbywa się poprzez pojawienie się białego i mączastego nalotu na pędach i szarych plam na owocach. Najlepiej jest z nim walczyć poprzez opryskiwanie 12% mieszan
siarkowo-wapienną. Kiedy agrest już przekwitnie powinniśmy spryskać go 1% mieszanką sarikowo-wapienną w odstępach dwutygodniowych przez jakiś czas.
Poradnik Jak uprawiać agrest skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!