Wigilijny stół aż ugina się od stojących na nim przekąsek, pysznych potraw, słodkości i innych pyszności. Jednym z obowiązkowych pozycji powinien być uwielbiany przez wszystkich sernik. Jak go przyrządzić, aby był aromatyczny, pulchny, miękki i puszysty?
Rozkrusz herbatniki i wymieszaj je w misce z masłem, a następnie wyłóż nimi spód tortownicy i odstaw na 30 min do lodówki.
Kiedy minie już pół godziny, włącz piekarnik i rozgrzej go do 180 stopni Celsjusza.
Przygotuj miskę. Przełóż do niej twaróg i cały czas miksując dodawaj do niego po kolei cukier, olejek waniliowy, jajka, żółtka i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj.
Wyjmij tortownicę z zimna i przelej do niej przygotowaną masę. Całość wstaw do piekarnika na 50 minut.
W międzyczasie wymieszaj w nowej misce śmietanę, cukier i pół łyżeczki olejku waniliowego. Tą mieszanką posmaruj gorące ciasto i ponownie wstaw do piekarnika na 10-15 minut.
Wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj aż całkowicie wystygnie. Następnie włóż je do lodówki na całą noc. Rano będzie gotowy do spożycia.
Smacznego!
Poradnik Jak upiec wigilijny sernik skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!