Makowiec kojarzy się większości z nas ze świętami Bożego Narodzenia i Wielkanocą. Stanowi pewny element na świątecznym stole u prawie każdego Polaka. W sklepach jest spory wybór gotowych makowców, jednak każdy wie, że samodzielnie upieczone smakują lepiej!
Rozpuść drożdże wraz z cukrem z letnim mleku. Odstaw całość na 20 minut, aż ciasto wyrośnie. Po tym czasie dodaj do ciasta: mąkę pszenną, żółtka jaj, olej, sól, wódkę bądź spirytus i cukier waniliowy. Wyrób wszystko rękoma, dokładnie wymieszaj składniki, a następnie dodaj do wszystkiego rozpuszczone masło i kontynuuj wyrabianie ciasta.
Kiedy ciasto będzie się już odrywało od rąk, przykryj je ściereczką i ostaw na godzinę w ciepłym miejscu w celu wyrośnięcia.
Początkowo, sparz mak we wrzątku. Po tym, odcedź go, poczekaj aż wystygnie i dwukrotnie zmiel. Jeżeli chcesz ułatwić sobie zadanie, kup w sklepie gotową masę do makowców.
Do masy dodaj cukier, rodzynki, orzechy, miód, ekstrakt migdałowy, cynamon, skórkę pomarańczy, łyżkę margaryny oraz ubite na sztywno białka.
Podziel ciasto na trzy równe części. Każda z nich powinna być rozwałkowana na prostokątny, średniej grubości placek.
Masę makową także podziel na trzy części.
Każdy placek wysmaruj masą makową i zawiń w rulon.
Ciasto możesz piec w posmarowanym tłuszczem pergaminie. Wstaw je na 30-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.
Makowca jedz po ostygnięciu. Możesz go polać lukrem lub posypać cukrem pudrem i kandyzowanymi skórkami pomarańczy.
Poradnik Jak upiec makowca skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!