Pieczemy pyszną gęś nadziewaną ryżem. Faszerowana gęś to pomysł na wykwintny, niedzielny obiad. Pamiętajmy, że najlepsze gęsi do kupienia znajdziemy na rynku
Gęś natrzeć solą i majerankiem. Ryż ugotować na sypko z dodatkiem masła roślinnego. Rodzynki opłukać, namoczyć w wodzie, a następnie odcedzić.
Usmażoną skórkę pomarańczową drobno pokrajać w kostkę. Ugotowany ryż wymieszać z rodzynkami, skórką pomarańczową, żółtkami. Na końcu dodać ubitą pianę i cukier do smaku, całość wymieszać.
Gęś napełnić nadzieniem, zaszyć i ułożyć na brytfannie grzbietem do dołu, wstawić do gorącego piekarnika . Gdy gęś z wierzchu się zrumieni, odwrócić, podlać parę łyżek wody i dopiec gęś do miękkości na mniejszym ogniu, polewając ją od czasu do czasu własnym sosem.
Upieczoną gęś pokroić na porcje, ułożyć na talerzu, dodając sok cytrynowy. Podawać z delikatnymi surówkami
Poradnik Jak upiec gęś nadziewaną ryżem skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!