Polecamy nowy gatunek pieczonej gęsi. Podstawą farszu będzie kasz, która dość rzadko jest używana w zestawieniu z gęsiną.
Oczyszczoną gęś natrzeć solą i pozostawić na 1 —2 godziny w chłodnym miejscu.Następnie przygotować nadzienie. Tłuszcz gęsi stopić. Cebulę i pieczarki pokrajać w drobną kostkę i podsmażyć na stopionym tłuszczu gęsim.
Podróbki gęsie udusić do miękkości w małej ilości wrzącej posolonej wody.potem drobno posiekać. Na wywarze, w którym gotowały się podróbki, ugotować na sypko kaszę gryczaną (biorąc na 1 objętość kaszy, 2 objętości płynu)dodając pokrojone podróbki, usmażoną cebulę z pieczarkami i żółtka.Całość doprawić solą i pieprzem, mieszając, a na końcu dodajemy pianę ubitą z białek, posiekaną zieloną pietruszkę i mieszamy.
Gęś natrzeć majerankiem, napełnić nadzieniem, zaszyć , ułożyć na brytfannie grzbietem do dołu, wstawić do gorącego piekarnika i piec.
Kiedy gęś z wierzchu się zrumieni, odwrócić, podlać parę łyżek wody i dopiec gęś do miękkości na mniejszym ogniu, podlewając ją od czasu do czasu własnym sosem
Upieczoną gęś pokrajać na porcje, ułożyć na talerzu, polać sosem z pieczenia. Podawać z ziemniakami i kapustą.
Poradnik Jak upiec gęś nadziewaną kaszą skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!