Jeżeli nie chcesz skakać od razu na głęboką wodę i piec wymyślnych drożdżówek- zacznij od zwykłych drożdżowych bułeczek. Ich receptura sprawia, że można je jeść z dodatkami słonymi, słodkimi, a nawet ostrymi. Warto podkreślić, że własnoręcznie upieczone i zrobione od podstaw bułeczki smakują lepiej, niż te, kupione w piekarni.
Roztop masło i poczekaj, aż całkowicie wystygnie.
Do miski wsyp przesianą wcześniej mąkę, sól, roztarte z ciepłym mlekiem drożdże, jajo, resztę mleka oraz roztopione wcześniej i ostudzone masło.
Wszystkie składniki wymieszaj rękoma, aby ciasto miało gładką konsystencję bez grudek.
Blat posyp mąką i wyłóż na niego ciasto. Uformuj z niego około 10-12 okrągłych bułeczek.
Blaszkę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i posyp mąką, a następnie połóż na niej bułeczki. Odstaw całość w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy już bułeczki urosną, wysmaruj każdą z nich mlekiem. Nagrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza i piecz je około 15 minut, aż zezłocą się z każdej strony.
Przed włożeniem bułeczek do pieczenia, możesz posypać je dowolnym dodatkiem np. słonecznikiem, makiem, sezamem czy kminkiem.
Poradnik Jak upiec drożdżowe bułeczki skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!