Połączenie czekolady i pomarańczy nie jest czymś nowym i innowacyjnym, ponieważ ten duet znano już wiele lat temu. Jest to prawdziwy klasyk, który rewelacyjnie sprawdza się podczas leniwych wieczorów w domu, pod kocem i z herbatą w ręce. Sam spróbuj.
- tabliczka mlecznej czekolady
- tabliczka gorzej czekolady
- 1/2 szklanki mąki
- 100 g masła lub margaryny w kostce
- 1 szklanka cukru
- 4 jaja
- 2 łyżki olejku waniliowego
Do dużej miski wbij jaja i dodaj do nich olejek waniliowy i cukier. Całość dobrze zmiksuj.
Czekoladę rozdrobnij i roztop w rondelku, na małym ogniu. Następnie dodaj do niego masło, przygotowaną wcześniej masę jajeczną oraz przesianą mąkę. Wymieszaj wszystkie składnik, aby nie pozostawić żadnych grudek.
Dość sporą formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej masę na ciasto. Piecz ją przez około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika, poczekaj, aż wystygnie. Następnie włóż je do lodówki.
- 2 opakowania galaretki pomarańczowej
- pomarańcze
Rozpuść galaretki w połowie wody, która jest proponowana przez producenta na opakowaniu.
Galaretkę przelej na zimne ciasto i włóż do niej obrane kawałki pomarańczy. Ciasto wstaw na minimalnie 3 godziny do lodówki.
Poradnik Jak upiec ciasto czekoladowo-pomarańczowe skomentowało 1 osób.