Coraz częściej, kupując chleb, wydaje ci się, że jest on nieświeży i czerstwy już po wyjściu ze sklepu? Pieczywo jest coraz częściej gumowe i po prostu niesmaczne. Wyjściem z tej sytuacji jest pieczenie chleba w zaciszu domowym. Sprawdzonym i pysznym przepisem jest chleb maślankowy, który oprócz swojego smaku zaskoczy cię długim okresem świeżości.
Wysmaruj formę masłem.
W małym rondelku roztop masło. Poczekaj, aż trochę wystygnie, aby mogło spokojnie współpracować z drożdżami.
Do masła dodaj maślankę.
W dość sporej misce wymieszaj półtora szklanki mąki, cukier, otręby oraz sól i drożdże. Dodaj ciepłą jeszcze mieszankę roztopionego masła i maślanki. Całość wyrabiaj rękoma aż do uzyskania jednolitego ciasta.
Teraz dodaj jedno jajo. Nadal wyrabiaj ciasto. Po tym, dodaj resztę mąki.
Od razu uczulam, że ciasto będzie lepkie i ciągnące się.
Przełóż ciasto do formy, przykryj ściereczką i poczekaj około pół godziny, aż dostatecznie urośnie.
Chleb piecz przez 40 minut w 190 stopniach Celsjusza.
SMACZNEGO!
Poradnik Jak upiec chleb maślankowy skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!