Orkisz jest zbożem, do którego coraz częściej powracają producenci płatków, mąk czy otrębów. Mówi się, że w starożytności był masowo spożywany przez gladiatorów i zawodników, którzy brali udział w igrzyskach. Jak widać, potrafi zaspokoić głód nawet największego głodomora. Poza tym, orkisz jest cennym źródłem błonnika. Przeczytaj poniższy przepis, a dowiesz się, jak zrobić pyszne bułeczki orkiszowe.
Drożdże rozrób z dwiema łyżkami mąki i ciepłym mlekiem. Pozostaw całość do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłym miejscu.
Przygotuj dużą miskę. Wymieszaj w niej resztę mąki, miód i sól. Do wszystkiego dolej ciepłą wodę oraz przygotowany wcześniej roztwór z drożdżami. Całość wyrób rękoma, aby powstała jednolita masa. Przykryj miskę ściereczką i przełóż do ciepłego miejsca na 100 minut do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta uformuj bułeczki. Porozkładaj je na papierze do pieczenia, przykryj ściereczką i poczekaj 15 minut, aż troszeczkę urosną.
Po tym czasie, posmaruj każdą z nich mlekiem i ewentualnie posyp wybranym przez siebie dodatkiem np. słonecznikiem czy sezamem.
Bułki piecz w rozgrzanym do 230 stopni Celsjusza piekarniku przez około 15 minut.
Poradnik Jak upiec bułki orkiszowe skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!