Zapach świeżego pieczywa w piekarni skłania nas do kupna przeróżnych bułek i chlebów. Świeża, chrupiąca i miękka w środku bułka z prawdziwym masłem sprawia, że wielu z nas na samą myśl, cieknie ślinka i rośnie apetyt. Teraz, możesz przygotować takie bułeczki samodzielnie w domowych zaciszu. Satysfakcja z własnoręcznie upieczonych bułek- gwarantowana!
Wieczorem, dzień przed pieczeniem bułek, wyjmij z lodówki zakwas. Kiedy będzie już w temperaturze pokojowej, dodaj do niego trochę ciepłej wody i pszenną mąkę. Zakwas z tymi dodatkami odstaw na całą noc. Musi stać w temperaturze pokojowej.
Do dużej miski wsyp mąkę pszenną i mąkę pszenną chlebową. Do tego drożdże instant, cukier, sól, zakwas, ciepłą wodę oraz oliwę. Całość wymieszaj rękoma, aż do powstania jednolitej masy bez grudek. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 4 godziny w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto urośnie, wbij w nie kilka razy swoją pięść. Dzięki temu odgazujesz je.
Ciasto podziel na 10 kawałków i uformuj z nich bułeczki. Ułóż je na blaszce, przykryj ścierką i ponownie przenieś w ciepłe miejsce na około 4 godziny.
Po tym czasie wstaw bułki do nagrzanego do 230 stopni Celsjusza piekarnika i piecz je przez około 12 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 210 stopni i kontynuuj pieczenie jeszcze przez 15 minut.
Jeżeli chcesz uzyskać efekt chrupkości bułek- wstaw na dno piekarnika żaroodporne naczynie z wodą. Parująca woda sprawi, że bułki będą chrupkie.
Jeżeli lubisz bułki z różnymi dodatkami, przed włożeniem ich do piekarnika, posyp je np. makiem, sezamem, słonecznikiem lub kminkiem. Wszystko zależy od twojego gustu kulinarnego.
Jeżeli najbardziej chciałabyś zjeść ciepłe bułeczki na śniadanie, uformuj je i wstaw na noc do lodówki. Rano po prostu wyjmij je i wstaw do mocno rozgrzanego piekarnika.
Poradnik Jak upiec bułki na zakwasie skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!