Solanka to rosyjska zupa z mięsem. Mocno mięsna, dająca dużo energii, tak potrzebnej w jesienne i zimowe dni.
Do garnka zalanego wodą wkładamy mięso wraz z liściem laurowym,zielem angielskim,soląc.Gotujemy pod przykryciem odszumując aż do miękkiego mięsa które po wyciągnięciu rozdrabniamy.
Do wywaru wkładamy kiszoną kapustę(jak jest za kwaśna płukamy)dosypując odrobinę cukru i zagotowujemy.
Marchew wraz cebulą trzemy na tarce z grubymi oczkami podsmażając na oleju,dodając koncentrat pomidorowy i wsypujemy do zupy,gotując 10 minut.
Pokrojone ogórki wraz z rozdrobionym mięsem dodajemy do zupy zagotowując i przyprawiając do smaku,można dodać pokrojone oliwki.Podajemy z pieczywem lub ziemniakami.
Poradnik Jak ugotować zupę - solankę skomentowało 1 osób.
Aug 19, 2014
Bardzo lubię solankę, tylko bez kapusty, bo rodzinka kapuste to je,ale tylko do drugiego dania. Pychota.