W tym poradniku przedstawię niezawodny sposób na gotowanie jaj na twardo. Mimo, że to bardzo proste, wiele osób ma z tym kłopoty. Dlatego postaram się opisać to w jak najprostszy sposób.
Jajka umieść w misce z osoloną wodą. Jeśli jajko unosi się na jej powierzchni, znaczy że jest zepsute. Możesz je usunąć
Jajka wkładaj pojedynczo do pustego garnka, a następnie zalej całość zimną wodą
Nie umieszczaj jajek w gorącej wodzie, ponieważ mogą pękać
Garnek połóż na rozgrzanym palniku kuchennym
Do gotującej się wody dodaj szczyptę soli
Jaja gotuj pod pokrywą, a gdy woda zacznie wrzeć , odczekaj ok. 10-15 minut
Zbyt długo czas spowoduje, że jaja będą miały przebarwienia , a także zmieni się ich zapach (na przykry). Gdy odczekasz zbyt mało czasu, jajka nie zdążą się ściąć i powstanie jajko na pół miękko
Ugotowane jajka zalej zimną wodą, a następnie obierz
- mieszaj jajka kilka razy w czasie gotowania, dzięki temu żółtko ułoży się odpowiednio,
- świeże jajka są mniej podatne na pękanie,
- aby upewnić się czy jajko ugotowało się na twardo, połóż je na twarde podłoże i „zakręć”. Jeśli kręci się szybko to znaczy że jest odpowiednio ugotowane.
Poradnik Jak ugotować jajka na twardo skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!