Kulajda to charakterystyczna czeska zupa, która najwięcej zwolenników posiada szczególnie w południowej części państwa. Jeżeli chcesz poznać ulubione smaki naszych sąsiadów, zacznij od tej pysznej zupy!
Zagotuj pięć szklanek wody, do których dodasz oliwę z oliwek, sól, kminek i masło. Do wody wrzuć grzyby.
Kiedy grzyby zmiękną, wrzuć do garnka ziemniaki.
Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodaj do wszystkiego śmietanę wymieszaną z mąką. Cały czas mieszając, gotuj całość na małym ogniu. Nie możesz jednak dopuścić do zagotowania zupy!
Kiedy zupa zrobi się gęsta, zdejmij ją z ognia.
W międzyczasie ubij jajka ze szczyptą soli i wlej je do gorącej zupy.
Dopraw kulajdę do smaku i podawaj posypaną zieleniną. SMACZNEGO!
Poradnik Jak ugotować czeską kulajdę skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!