Jak ugotować czeską kulajdę

Jak ugotować czeską kulajdę

Kulajda to charakterystyczna czeska zupa, która najwięcej zwolenników posiada szczególnie w południowej części państwa. Jeżeli chcesz poznać ulubione smaki naszych sąsiadów, zacznij od tej pysznej zupy!

Krok 1

Zagotuj pięć szklanek wody, do których dodasz oliwę z oliwek, sól, kminek i masło. Do wody wrzuć grzyby

Krok 2

Kiedy grzyby zmiękną, wrzuć do garnka ziemniaki

Krok 3

Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodaj do wszystkiego śmietanę wymieszaną z mąką. Cały czas mieszając, gotuj całość na małym ogniu. Nie możesz jednak dopuścić do zagotowania zupy!

Krok 4

Kiedy zupa zrobi się gęsta, zdejmij ją z ognia

Krok 5

W międzyczasie ubij jajka ze szczyptą soli i wlej je do gorącej zupy

Krok 6

Dopraw kulajdę do smaku i podawaj posypaną zieleniną. SMACZNEGO!

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić zupę bagienną

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak ugotować czeską kulajdę skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!