Pesto to aromatyczny sos włoski, którego podstawę stanowi bazylia i oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Pesto jest znakomitym dodatkiem do makaronów, serów, zapiekanek, a nawet do kanapek. Można je dostać w prawie każdym sklepie, jednak zrobione samodzielnie- smakuje lepiej!
Przyrządzając sos pesto użyj moździerza lub blendera.
Rozdrobnij liście bazylii na miazgę. Bazylii powinno być proporcjonalnie najwięcej, gdyż to właśnie ona stanowi bazę sosu.
Do bazylii dodaj starty parmezan i mielone migdały.
Całość zalej sporą ilością oliwy z oliwek.
Na końcu, dopraw wszystko solą do smaku i dokładnie wymieszaj raz jeszcze.
Aby pesto miało jeszcze bardziej wyrazisty smak, możesz dodać do niego wyciśnięty czosnek lub drobniutko pokrojoną papryczkę chilli.
SMACZNEGO!
Poradnik Jak samodzielnie zrobić pesto skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!