Ogień z ziemniaka? Niemożliwe? A jednak. W tym poradniku przeczytacie, jak dzięki prostemu eksperymentowi rozpalić ogień z ziemniaka.
Na początku należy przekroić ziemniaka na pół. Następnie na jednej z połówek wbijamy dwa miedziane druciki, w odległości 1-2 cm od siebie.
W drugiej części warzywa trzeba zrobić niewielką dziurę, a później umieścić we wgłębieniu pół łyżeczki pasty do zębów oraz pół łyżeczki soli. Składniki muszą zostać wymieszane, tak aby powstała jednolita, nieco klejąca masa.
Teraz musimy złączyć połówki ziemniaka za pomocą wykałaczek, pamiętając, że końcówki drucików muszą znaleźć się w powstałej masie. Całość odstawiamy na 5 minut.
Następnie na wystające końcówki drucików należy nałożyć kawałek waty. Ostatnią czynnością, którą trzeba wykonać, to zbliżenie obu końcówek drucików. W ten sposób powinna powstać iskra, która zapali watę. Ogień z ziemniaka gotowy!
Poradnik Jak rozpalić ogień z ziemniaka skomentowało 1 osób.