Czosnek ma właściwości zdrowotne i jest stosowany do wielu potraw. Dlatego może spróbujcie zrobić zupę krem na bazie czosnku.
Obrane i pokrojone ziemniaki rozkładamy w naczyniu żaroodpornym wkładając nieobrane ząbki czosnku pomiędzy ciemniakami,skraplamy oliwą z oliwek piekąc w piekarniku na 180 stopniach przez 50 minut.
W międzyczasie gotujemy bulion dokładając czarny pieprz,ziele ang.i liść laurowy.Do bulionu dodajemy wyciśniętą zawartość czosnku wraz z upieczonymi ziemniakami,gotując jeszcze przez 10 minut.
Po wyjęciu liści laurowych zupę miksujemy podając z czosnkowymi grzankami z pieczywa pszennego dodając starty ser żółty.
Druga zupa czosnkowa wymaga żytniego razowego chleba.
Obkrojony ze skórki chleb kroimy w kostkę i smażymy jako grzanki na oleju w patelni
Do zeszklonej cebuli na maśle dodajemy,obrane ząbki czosnku,grzanki zalewając rosołem pod przykryciem gotujemy około 40 minut przyprawiając do smaku, całość miksujemy.
Rozprowadzamy żółtka w zupie mieszając ze śmietaną,doprawiamy solą i podajemy z czosnkowymi grzankami.
Poradnik Jak przyrządzić zupę krem z czosnku skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!