Zupa grzybowa to podstawa na wigilijnym stole. Jest jednym z dwunastu tradycyjnych dań. Jej nieodzownym składnikiem są suszone grzyby, które nadają jej wyjątkowy smak i aromat. Jak zrobić taką zupę?
Najpierw przygotuj grzyby. Dokładnie umyj je w zimnej wodzie, następnie zalej w garnku 2 litrami wody i gotuj 30 minut.
Po upływie tego czasu, dorzuć do garnka obraną i pokrojoną włoszczyznę. Całość gotujemy do czasu, aż wszystkie składniki zmiękną.
Kiedy grzyby będą miękkie, wyciągnij je z zupy i pokrój na małe kawałki. Zupę także wyklaruj.
Teraz możesz małe kawałki grzybów wrzucić z powrotem do zupy i dodać do tego masło, ocet, mąkę i całość wymieszać. Dopraw wszystko solą i pieprzem do smaku.
Możesz jeść ją z makaronem lub grzankami. Smak nieznacznie zmieni dodanie śmietany, którą także gorąco polecam.
SMACZNEGO!
Poradnik Jak przyrządzić zupę grzybową na Boże Narodzenie skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!