Zapiekanka pasterska jest lekka i wegetariańska. To świetna przekąska na imprezach, a także na domowym obiedzie. Kotlety sojowe sprawiają, że mogą je jeść także osoby, które są na wiecznej diecie. Jak ją przygotować?
Kotlety sojowe przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu.
Pokrojoną w prążki cebulę i jeden ząbek czosnku podsmaż na patelni do czasu, aż cebula się zeszkli.
Na patelni z cebulą i czosnkiem podsmaż połączone z soją kotlety sojowe. Całość zalej bulionem, dodaj pomidory z puszki i łyżkę koncentratu pomidorowego. Do tego dodajemy startą na grubej tarce marchewkę z soją i przyprawami. Gotujemy całość dalej.
Obrane ziemniaki ugotuj w posolonej wodzie i rozdrobnij je w maszynce do mielenia mięsa. Resztę czosnku także rozdrobnij w tym urządzeniu i połącz z masą z ziemniaków. Do tego dodaj jeszcze mleko i masło i wszystko dokładnie wymieszaj.
Posmaruj formę tłuszczem. Na spód połóż kotlety z dodatkami z patelni, na to ziemniaki, a na wierzch roztrzepane jajo.
Zapiekankę piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez pół godziny.
SMACZNEGO!
Poradnik Jak przyrządzić wegetariańską zapiekankę pasterską skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!