Udka z kurczaka to klasyczne danie, które zawsze sprawdzi się podczas uroczystych obiadów i kolacji. Jest często wybieranie przez gospodynie, ponieważ jest niedrogie, szybkie, smaczne i ciężko je w jakikolwiek sposób zepsuć. W poniższym przepisie podam sposób na przyrządzenie udek po piemoncku, czyli z dodatkiem cebuli, marchewki oraz ziemniaków.
Mięso dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
Wymieszaj ze sobą mąkę, paprykę, sól i pieprz i otocz w tym świeżo wypłukane mięso.
Wrzuć udka na dobrze rozgrzaną patelnię i duś je przez około 10 minut na maśle.
Pokrój marchew, cebulę i ziemniaki w kostkę, a bulwy kopru włoskiego w paski.
Pokrojone warzywa wrzuć do mięsa na patelnię i duś całość dalej.
Na patelnię wlej jeszcze bulion i białe wino. Wszystkie składniki duś przez około 40 minut.
Dodaj do mięsa śmietanę oraz odrobinę pieprzu, soli i tymianku do smaku.
Udka podawaj z podsmażonymi talarkami ziemniaków. SMACZNEGO!
Poradnik Jak przyrządzić udka po piemoncku skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!